Hercegovina ostvarila povijesni uspjeh plasmanom u Premijer ligu: Dovodimo tri reprezentativca BiH

Trener Hercegovine, Marin Ćorluka, govori za Sport1:

Futsaleri Hercegovine plasirali su se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine nakon što su u velikom finalu play offa Prve lige Federacije BiH u dvomeču savladali Banoviće.

Trener Hercegovine i nekadašnji izbornik reprezentacije BiH u futsalu, Marin Ćorluka, govori za Sport1 o ovom velikom uspjehu kluba iz Širokog Brijega.

– Ostvarili smo veliki uspjeh. Postojimo tek dvije godine i već smo u Premijer ligi. Imali smo kvalitetne protivnike, prije svega u ligi Konjodor ili Spartu iz Sanskog Mosta, a nakon toga imali smo Iskru iz Bugojna koja je izvanredna ekipa. U finalu Banovići, dosta iskusnija ekipa od nas, a po kvalitetu tu negdje sa nama, počinje naš razgovor Marin Ćorluka.

Širokobriježani nisu kroz sezonu bili glasni sa najavama oko ulaska u Premijer ligu. Išli su malo, po malo, a onda je zimus iz italijanske Mantove došao Blago Gašpar i tada se i počelo glasnije pričati o tituli prvaka i plasmanu u Premijer ligu.

– Sve se desilo nekada oko Nove godine. Doveli smo Blaga Gašara koji je do tada igrao za Mantovu, nije tamo bio zadovoljan, a inače je iz Širokog Brijega i došao je. Tu su i naše ambicije porasle, organizovali smo klub na jedan viši nivo, povećali treninge i sve što ide. Blago nam je dao jedan oslonac, stabilnost. Bez njega ovo sigurno ne bismo napravili. Drugi igrači su uz njega rasli, popravili se kada je on došao. Uz sve to i klub je rastao organizacijski i tada smo mogli da najavimo da idemo u Premijer ligu.

Hercegovini je malo nedostajalo da upotpuni ovu sezonu i finalom Kupa Bosne i Hercegovine. Poraženi su u polufinalu od Zrinjskog.

– Svakako da ostaje žal za tim. Vjerovali smo da možemo proći Zrinjskog. Koštala nas je jedna greška golmana finala sa Starim Gradom. Kada se sve sabere, možda je ovako i bolje, možda bi igrači poletjeli nakon takvog uspjeha i stvorili nerealna očekivanja. Uradili smo više nego što smo planirali u ovoj sezoni, svakako.

Ćorluka ističe da je pratio Premijer ligu, te da je bio čest posjetilac utakmica.

– Pratio sam stalno ekipe iz Hercegovine, svako kolo. Stari Grad pratim već dugi niz godina i poznajem ih jako dobro. I sa Ivom Krezom sam jako dobar prijatelj, tako da sam pratio i Seljak. Jedina ekipa koju nisam baš nešto pratio je Salines, ali svakako da ću sada i njih. Sa ove tačke gledišta, mi imamo ekipu za donji dio tabele. To nas svakako ne zadovoljava i mi ćemo se sigurno pojačati.

O imenima nije želio govoriti, ali je nagovijestio “bombe” u vidu reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

– Dovesti ćemo barem tri reprezentativca BiH. Blago Gašpar ostaje i sa ta tri dodatna igrača mi ćemo dići kvalitet na jedan viši nivo. Kao što je Blago donio iskorak, tako očekujem i da oni donesu još veći. Sa njima će sigurno i ostali igrači biti još bolji. Mi ne možemo ugroziti Mostar SG ili Salines, ali možemo biti pri vrhu. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*